۰۲۱-۲۶۲۹۰۵۱۵

آمادگي براي بارداري

آمادگی برای بارداری؛ مهم‌ترین نکات روحی و روانی که باید بدانید

نویسنده:

توصیه های مربوط به آمادگی برای بارداری معمولاً بر جنبه های فیزیکی متمرکز است – دریافت ویتامین های مناسب دوران بارداری، خوردن غذاهای سالم و انجام تمرینات برای آماده سازی بدن. اما در مورد آمادگی روانی برای بارداری چطور؟ آمادگی برای بارداری به چه کاری می‌گویند؟ چه کارهایی می‌توانید انجام دهید تا مطمئن شوید که سلامت روانی شما در دوران بارداری دست نخورده باقی می ماند؟ آیا می توانید در جهت به حداقل رساندن عوارض احتمالی مانند افسردگی پس از زایمان، این راهبردها را دنبال کنید؟

مطالعات منتشر شده در سال ۲۰۱۲ نشان داده اند که سلامت روانی و عاطفی در دوران حاملگی می تواند بر نتایج زایمان و همچنین وضعیت های روانی در طول دوره پس از زایمان تأثیر بگذارد. حتی اگر بارداری سختی داشته باشید یا اگر تجربه شما کاملاً آن چیزی نیست که انتظار داشتید. ، مراحلی وجود دارد که می توانید برای حفظ سلامت ذهنی خود انجام دهید. بیایید نگاهی دقیق‌تر به روش‌های مختلفی بیندازیم که می‌تواند آمادگی ذهنی برای بارداری به وجود بیاورد.

نکات مهم آمادگی برای بارداری

۱٫ عوامل خطرناک خود را بشناسید

افسردگی بعد از زایمان (PPD) یک مشکل جدی است که تعداد قابل توجهی از تازه مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. در بین زنان، افسردگی علت اصلی بستری شدن در بیمارستان های روانپزشکی است. از آنجایی که PPD می تواند تأثیر عمده ای بر سلامت مادران و نوزادان داشته باشد، یافتن راه هایی برای پیشگیری و درمان این اختلال ضروری است.

آیا اقداماتی وجود دارد که بتوانید قبل از بارداری برای کمک به کاهش احتمال ابتلا انجام دهید؟

درک عوامل خطر مرتبط با PPD ممکن است کمک کند. در حالی که نمی توان پیش بینی کرد که چه کسی مبتلا می‌شود و چه کسی مبتلا نمی‌شود، حداقل آگاهی از عوامل خطر آن ممکن است به شما کمک کند تا اولین علائم و نشانشگان را مشاهده کنید.

زنانی که در معرض خطر بیشتر ابتلا به PPD هستند عبارتند از:

  • کسانی که سابقه افسردگی و اضطراب دارند
  • بروز PPD در گذشته
  • تعارض زناشویی
  • سابقه خانوادگی PPD
  • سابقه اخیر رویدادهای استرس زای زندگی مانند عوارض بارداری
  • سیستم حمایتی ضعیف

خوشبختانه، محققان دریافته اند که افراد می توانند اقداماتی را برای پیشگیری یا کاهش افسردگی انجام دهند. به عنوان مثال، یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ نشان داد که زنانی که مداخلات روانی-اجتماعی یا روانشناختی دریافت می‌کنند به میزان قابل توجهی کمتر دچار افسردگی بارداری می‌شوند. شواهد نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری نیز می تواند در پیشگیری از افسردگی پس از زایمان مفید باشد

آگاهی از عوامل خطر مهم است، اما باید بدانید که هر فردی ممکن است تحت تاثیر افسردگی زایمان قرار گیرد. حتی اگر تجربه قبلی شما در زمینه افسردگی یا اضطراب صفر باشد، باز هم می توانید علائم این بیماری را پس از تولد فرزندتان بروز دهید. به همین دلیل است که آگاهی از این علائم و نشانه ها بسیار مهم است تا در صورت احتمال ابتلا به PPD بتوانید اقدامات مناسب را انجام دهید.

افسردگی پس از تولد کودک می تواند از نظر شدت متفاوت باشد، اما برخی از علائمی که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:

  • مشکل در تمرکز
  • احساس بی کفایتی
  • اشک ریختن
  • افکار خودکشی
  • بی علاقگی به بچه
  • اضطراب
  • افکار مزاحم

اگر فکر می کنید که علائم PPD یا سایر احساسات مربوط به خود را دارید، حتماً آنها را با روانشناس یا پزشک خود در میان بگذارید. متخصص ممکن است درمانی را توصیه کند که شامل خودمراقبتی، روان درمانی، دارو درمانی، گروه های حمایتی یا ترکیبی از درمان ها باشد.

آموزش در مورد افسردگی دانستن علائم، و تشخیص نیاز به تماس با درمانگر می تواند به شما کمک کند آمادگی ذهنی بیشتری برای بچه دار شدن داشته باشید.

۲- بدانید چه چیزی در انتظار شماست

خوب است که آماده باشید و برنامه ریزی کنید، اما بارداری می تواند غیرقابل پیش بینی باشد و گاهی اوقات این برنامه های آمادگی برای بارداری درست پیش نروند. آمادگی روانی برای بارداری همچنین به معنای ایجاد درک درستی از آنچه می‌توانید در دوران بارداری پیش‌بینی کنید، است. بارداري می تواند شامل موارد مورد انتظار (افزایش وزن، هوس های غذایی عجیب، و درد) تا غیرمنتظره (تهوع شدید، پیکا، و قرار گرفتن در بستر استراحت) باشد. قبل از باردار شدن، درباره برخی از علائم رایج مرتبط با بارداری و همچنین برخی از عوارض کمتر رایجی که ممکن است تجربه کنید، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

شاید مهم‌ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که می‌توانید تمام کتاب‌ها، وب‌سایت‌ها، وبلاگ‌ها و مجلات والدینی را که می‌توانید به دستتان بیاورید، بخوانید و … ممکن است اتفاقات غیرمنتظره همچنان رخ دهد. شما به سادگی نمی توانید دقیقاً پیش بینی کنید که تجربه بارداری شما چگونه خواهد بود، بنابراین واقعاً باید منتظر بمانید. شاید برایتان مفید باشد که بپذیرید که نمی توانید همه چیز را بدانید، پیش بینی یا کنترل کنید.

۳- به دنبال حمایت اجتماعی باشید

حمایت اجتماعی قوی در طول دوره قبل از تولد بسیار مهم است، چه این حمایت از طرف همسر، سایر اعضای خانواده، والدین یا دوستان باشد. تحقیقات قبلی در سال ۱۹۷۶ نشان داده است که حمایت اجتماعی می تواند اثر محافظتی در برابر پیامدهای منفی استرس زندگی بر سلامت داشته باشد. مطالعه دیگری که در سال ۱۹۹۱ منتشر شد نشان داد که حمایت اجتماعی در زمان منتهی به تولد (آمادگي براي بارداري) و بعد از تولد تأثیر مثبت مهمی بر روی سلامت روان مادر پس از زایمان دارد.

علاوه بر این، تصور می‌شود که حمایت اجتماعی در دوران بارداری با کاهش خطر زایمان زودرس، نتایج زایمان را بهبود می‌بخشد. چگونه؟

اعتقاد بر این است که حمایت اجتماعی هم اضطراب و استرس را کاهش می دهد و هم مکانیسم های مقابله با استرس را بهبود می بخشد. در حالی که یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ نشان داد که چنین حمایت اجتماعی تأثیر مستقیمی بر کاهش زایمان زودرس ندارد، محققان معتقد بودند که چنین حمایتی می تواند به عنوان نوعی سپر دفاعی علیه استرس قبل از تولد و زایمان زودرس عمل کند.

بنابراین چه کاری می توانید انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که از حمایت ملموس، عاطفی و اطلاعاتی مورد نیاز قبل، در طول و بعد از بارداری برخوردار هستید؟

با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کنید. اگر همسر یا شریکی دارید که بخشی از زندگی شما و فرزندتان خواهد بود، برای اطمینان از قوی بودن این رابطه، زمان و تلاش خود را صرف کنید. در مورد نگرانی های خود صحبت کنید و در صورت نیاز کمک بخواهید.

به خانواده و دوستان تکیه کنید. بارداری می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر با عوارضی مانند تهوع شدید صبحگاهی (ویار) یا سایر نگرانی های پزشکی روبرو هستید. زمانی که به کمک نیاز دارید به عزیزانتان اطلاع دهید.

به گروهی از والدین منتظر بپیوندید. این می تواند مفید باشد که تجربه خود را با افرادی که در حال حاضر تجربه مشابهی دارند به اشتراک بگذارید. کلاس های بارداری، زایمان، شیردهی و والدین می تواند مکان های خوبی برای ملاقات با افرادی باشد که می توانند در طول بارداری شما حمایت اطلاعاتی ارائه دهند.

۴- بدانید که سلامت عاطفی شما مهم است

نگرانی های بهداشتی در دوران بارداری اغلب به قدری بر مراقبت از سلامت جسمی زن متمرکز است که به راحتی می توان اهمیت رفاه روانی را نادیده گرفت. بارداری یک تغییر عمده در زندگی اکثر افراد است و نیاز به تنظیمات روانشناختی دارد که می تواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت عاطفی زن داشته باشد.

استرس در دوران بارداری نه تنها با پیامدهای منفی برای مادران بلکه برای نوزادان نیز مرتبط است. کودکان متولد شده از زنانی که استرس و اضطراب قابل توجهی در دوران بارداری گزارش می دهند، در معرض خطر افزایش عوارض زایمان از جمله وزن کم هنگام تولد، نارس بودن، رشد ضعیف داخل رحمی هستند.

اگر سابقه افسردگی یا اضطراب دارید، قبل از بارداری با پزشک خود در مورد نگرانی های خود صحبت کنید. این می تواند فرصتی باشد برای رفع نگرانی های عاطفی که در دوران بارداری خود دارید و زمینه را برای سلامت روانی بهتر قبل و بعد از تولد فراهم می کند.

راهکارهایی برای آمادگی روانی برای بارداری

  • سلامت روانی خود را در اولویت قرار دهید.
  • برای خود وقت بگذارید
  • در کلاس زایمان یا فرزندپروری شرکت کنید.
  • با شریک زندگی خود در مورد نحوه برنامه ریزی برای والدین صحبت کنید.
  • همچنین درباره نحوه برخورد با چالش هایی که ممکن است پیش بیاید صحبت کنید.
  • از تکنیک های مدیریت استرس برای مبارزه با استرس و اضطراب استفاده کنید.
  • کودکان دیگر خود را از نظر ذهنی آماده کنید

آمادگی روحی برای بارداری می‌تواند حتی زمانی چالش‌برانگیزتر شود که شما همچنین نیاز دارید فرزندان بزرگ‌تر خود را از نظر روانی برای آمدن خواهر یا برادر جدید آماده کنید. برخی از بچه ها ممکن است مشتاقانه منتظر یک برادر یا خواهر کوچکتر باشند، اما واکنش های احساسی مانند ترس، حسادت و اضطراب نیز بسیار رایج هستند.

شما می توانید با اختصاص دادن زمان و توجه برای هر یک از فرزندان خود به آمادگی ذهنی فرزندان خود برای بارداری کمک کنید. به آنها این حس را القا کنید که نقش مهمی در بارداری شما دارند و می توانند به شما کمک کنند تا برای نوزاد جدید آماده شوید. انتخاب وسایل کودک، کمک به شما برای آماده کردن فضایی برای کودک، و حتی صحبت کردن در مورد نام نوزاد می تواند به خواهر و برادر بزرگتر کمک کند تا احساس مشارکت داشته باشند.

فقط مراقب باشید که فشار زیادی به دیگر فرزندانتان وارد نکنید و آنها را وادار نکنید که احساس کنند واکنش های عاطفی آنها، حتی اگر ممکن است منفی باشد، اشتباه یا بد هستند. پذیرش و توجه مثبت بی قید و شرط می تواند کمک زیادی به بچه های بزرگتر شما کند تا از وجود فرزند دیگری در خانواده هیجان زده شوند.

کلام آخر

آمادگی برای بارداری چیزی فراتر از آماده کردن بدن شماست. چرا که به معنای آماده کردن ذهن شما نیز هست. در حالی که درک نوع چالش‌های ذهنی که ممکن است در این تغییر بزرگ زندگی با آن روبرو شوید می‌تواند بسیار مفید باشد، پیش‌بینی نوع چالش‌هایی که ممکن است با آن‌ها روبرو شوید نیز غیرممکن است.

منبع: وب سایت Very Well Family

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات

کلینیک شناخت و رفتار در فضای مجازی

جدیدترین ویدئوهای آموزشی