۰۲۱-۲۶۲۹۰۵۱۵

افسردگی بعد از زایمان چیست ؟ (معرفی درمان و علائم افسردگی پس از زایمان)

افسردگی پس از زایمان چیست ؟ (معرفی درمان و علائم افسردگی بعد از زایمان)

نویسنده:

افسردگی بعد از زایمان (PPD) نوعی افسردگی است که پس از زایمان اتفاق می افتد. این افسردگی جدی‌تر از اندوه پس از زایمان یا «baby blues» است، زیرا می‌تواند در عملکرد مادر اختلال ایجاد کند.

برای تازه مادران و اعضای خانواده بسیار مهم است که مراقب علائم افسردگی پس از زایمان باشند. این اختلال قابل درمان است و مداخله زودهنگام می تواند کلید کمک به مادران باشد تا در سریع ترین زمان ممکن احساس بهتری داشته باشند.

علائم افسردگی بعد از زایمان چیست؟

کاملا طبیعی است که تازه مادران پس از زایمان احساس خستگی، بدخلقی یا آشفتگی کنند. اما زمانی که این علائم در توانایی مادر برای عملکرد و مراقبت از فرزند جدید خود تداخل ایجاد کند، می تواند نشانه ای از افسردگی پس از زایمان باشد.

علائم افسردگی بعد زایمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است به صورت روزانه نوسان داشته باشد. به طور کلی، مادران مبتلا به این بیماری این علائم را تجربه می کنند:

  • گریه و احساس غم و اندوه غیر قابل توضیح
  • خستگی و ناتوانی در خوابیدن
  • خوردن خیلی کم یا زیاد
  • دردهای غیر قابل توضیح
  • تغییرات ناگهانی در خلق
  • احساس قطع ارتباط با نوزاد خود و احساس گناه در مورد تجربه نکردن شادی
  • مشکل در تصمیم گیری
  • عدم علاقه به فعالیت هایی که قبلاً از آن ها لذت برده می شد
  • تحریک پذیری، اضطراب و عصبانیت که گاهی اوقات از کنترل خارج می شود
  • مشکل در تمرکز، ادامه دادن کار و به خاطر سپردن چیزها
  • احساس ناامیدی و درماندگی
  • افکار مزاحم در مورد آسیب رساندن به خود یا آسیب رساندن به نوزاد

علائم معمولاً در عرض چند هفته پس از زایمان ظاهر می شوند، اما ممکن است تا ماه ها بعد آشکار نشوند . گاهی علائم به طور موقت فروکش می کنند و سپس دوباره ظاهر می شوند.

تشخیص افسردگی پس از زایمان چگونه است؟

یک پزشک یا متخصص سلامت روان می تواند افسردگی زایمان (PPD) را تشخیص دهد. این تشخیص پس از مصاحبه و ارزیابی بالینی (تست افسردگی پس از زایمان) انجام می شود.

بسیاری از پزشکان به طور معمول از تازه مادران درباره اینکه آیا فکر آسیب رساندن به خود یا نوزادشان را داشته اند و اینکه آیا احساس ناراحتی و پکر بودن می کنند، سؤال می کنند. این سوالات بخشی از فرآیند غربالگری افسردگی بعد از زایمان است.

پزشکان ممکن است آزمایشاتی را برای رد هر گونه مشکل سلامتی که ممکن است در بروز علائم نقش داشته باشد انجام دهند. به عنوان مثال، بیماری تیروئید می تواند باعث افسردگی شود.

هنگامی که احتمال وجود مسائل سلامت جسمانی رد شود ، در صورت تکمیل معیار ها تشخیص افسردگی بعد از زایمان داده می شود.

علت افسردگی بعد از زایمان چیست؟

افسردگی پبعد از زایمان تا ۱۵ درصد از مادران را تحت تاثیر قرار می دهد. تمام دلایلی که برخی به افسردگی بعد زایمان مبتلا می شوند و برخی دیگر خیر کاملاً شناخته شده نیست اما تحقیقات اخیر چندین عامل خطر را شناسایی کرده اند.

عوامل خطر روانی-اجتماعی برای افسردگی پس از زایمان عبارتند از:

  • افسردگی و اضطراب در دوران بارداری
  • رویدادهای استرس زا در دوران بارداری
  • حمایت اجتماعی ضعیف
  • تعارض در روابط
  • درآمد کم
  • داشتن موقعیت اجتماعی مهاجر
  • سن کم مادر
  • پشتیبانی کم همسر (نقش همسر در افسردگی بعد از زایمان)

افسردگی پس از زایمان ممکن است مرتبط با حساسیت به نوسانات هورمونی باشد. زنانی که قبلاً این عارضه را داشته اند ، احتمال بیشتری دارد که پس از تولد نوزادی دیگر ، دوباره آن را تجربه کنند.

نوسانات سطوح هورمونی در دوران بارداری و پس از زایمان می تواند منجر به تغییر در الگوی خواب شود و این اختلالات در خواب می تواند در شروع افسردگی بعد از زایمان نقش داشته باشد.

یک مطالعه نشان داده که مشکل به خواب رفتن در طول سه ماه اول پس از زایمان می تواند یک عامل خطر باشد.

اهمیت پیش آگهی در مورد افسردگی پس از زایمان

جستجو برای درمان افسردگی پس از زایمان بسیار مهم است. بدون درمان، علائم می توانند بدتر شوند.

زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان علاوه بر داشتن درد عاطفی، در معرض خطر بیشتری برای خودکشی هستند. در موارد شدید، زنان مبتلا به این بیماری به نوزادان خود آسیب رسانده و یا حتی آن ها را کشته اند.

علاوه بر این ، احتمال بیشتری وجود دارد که مادران مبتلا به افسردگی بعد از زایمان در ایجاد یک سبک دلبستگی سالم با نوزاد خود به مشکل بر بخورند . این مشکل می تواند عواقب طولانی مدتی بر فرزندان و خانواده ها داشته باشد. و همچنین می تواند بر روابط زوجین نیز تأثیر بگذارد.

برخی ممکن است متوجه شوند که علائم ، خود به خود برطرف شده اند . برخی دیگر علائم خود را با دارو، روان درمانی یا ترکیبی از این دو برطرف می کنند . اکثر مادران پس از حدود شش ماه درمان ، احساس بهتری پیدا می کنند.

درمان افسردگی بعد از زایمان

درمان افسردگی بعد زایمان ممکن است شامل دارو، روان درمانی یا ترکیبی از هر دو باشد.

معمولاً برای درمان سریع افسردگی بعد از زایمان، داروهای ضد افسردگی تجویز می شوند. این دارو ها مواد شیمیایی موجود در مغز که احساسات را مدیریت می کنند، تنظیم می‌کنند. اما ممکن است چندین هفته طول بکشد تا عمل کنند. گاهی اوقات اولین داروی ضد افسردگی پاسخگو نیست، بنابراین ممکن است یک داروی جدید امتحان شود.

مصرف برخی از داروهای ضد افسردگی در هنگام شیردهی بی خطر است، اما برخی دیگر این طور نیستند. پزشک گزینه های درمانی و همچنین هر گونه عوارض جانبی را که ممکن است تجربه کنید با شما در میان خواهد گذاشت.

پزشک ممکن است شما را به یک درمانگر نیز ارجاع دهد. یک متخصص بهداشت روان دارای مجوز می تواند به شما کمک کند تا راه های سالمی برای مقابله با استرس و همچنین راهبردهایی برای مقابله با افسردگی پیدا کنید، در حالی که از خود و نوزاد خود به خوبی مراقبت می کنید.

تجربه روان درمانی برای افسردگی پس از زایمان

رفتن به روان درمانی می تواند راهی عالی برای به دست آوردن حمایت بیشتر باشد، زیرا با افسردگی پس از زایمان مقابله می کنید و به طور کلی با واقعیت جدید پس از زایمان سازگار می شوید. اگر خانواده و دوستان به خوبی درک نمی کنند که شما چه چیزی را تجربه می کنید، روان درمانی ممکن است برای شما مفیدتر باشد. روان‌درمانگر شخص ثالثی بی‌طرف است که می‌تواند فضایی بدون قضاوت فراهم کند که در آن کمی آرام بگیرید و خواسته‌ها و نیازهای خود را به اشتراک بگذارید. در حین حرکت در این دوره چالش برانگیز، درمانگر گوش می دهد و استراتژی های مفیدی ارائه می‌کند.

یکی از تکنیک هایی که روان درمانگران ممکن است از آن استفاده کنند، درمان شناختی رفتاری است. این رویکرد به افراد کمک می‌کند تا الگوهای فکری و روش‌های غیرمفید عمل خود را بررسی کنند. برای تازه مادران، انتظارات والدینی شدید و فشار برای “کامل” بودن می تواند به افسردگی پس از زایمان کمک کند. یک درمانگر CBT می تواند به شما کمک کند این افکار را بررسی کنید و آنها را به سمت انتظارات واقع بینانه تر و خودگویی مثبت سوق دهید.

از نظر تغییرات رفتاری، بسیاری از تازه مادران سعی می کنند از نوزاد جدید خود مراقبت کامل کنند. یک درمانگر CBT می تواند استراتژی های جدیدی را برای مراقبت از خود به شما آموزش دهد. این تکنیک ها می‌تواند شامل آموزش آرامیدگی و ذهن آگاهی، آموزش مهارت های کنترل خشم و استرس باشد. به یاد داشته باشید، مهم است که از خود مراقبت کنید تا بتوانید احساس بهتری داشته باشید و از کودک خود مراقبت کنید، چرا که مادران سالم و شاد برای نوزادان مفید هستند.

سازگاری

زمانی که با افسردگی بعد زایمان روبرو هستید کمک گرفتن از دیگران می تواند سخت باشد، اما بسیار حیاتی است.
بسیاری از مادران جدید ، آنقدر احساس خجالت یا گناه می کنند که نمی توانند به کسی بگویند که در این زمینه به مشکل برخورده اند. اما افسردگی پس از زایمان ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. بنابراین مهم است که به خاطر داشته باشید که این مشکل نشانه ضعف نیست و دلیلی بر این نیست که شما والد بدی هستید.

ممکن است از کسی بخواهید که حواسش به نوزاد باشد تا بتوانید چرت بزنید. یا ممکن است لازم باشد به شریک زندگی خود بگویید که در حال حاضر چه چیزهایی برای شما می تواند مفید باشد.

برخی ممکن است بگویند، “اگر به چیزی نیاز داری به من اطلاع بده”، اما ممکن است ندانند چگونه کمک کنند. بنابراین اگر انجام کارهای خانه یا انجام امور ، طاقت فرسا به نظر می رسند، از آن ها بخواهید که در این موارد به شما کمک کنند. یا به سادگی اعلام کنید که نیاز دارید با کسی صحبت کنید.

زمانی که با افسردگی پس از زایمان روبرو هستید، مراقبت از خود بسیار مهم است. البته، مراقبت از خود در حین اینکه از نوزاد جدید خود نیز مراقبت می کنید، می تواند دشوار باشد.

خوردن یک رژیم غذایی متعادل، کمی ورزش کردن (زمانی که پزشکتان بگوید مشکلی ندارد)، و استراحت کافی می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.

همچنین پیوستن به یک گروه حمایت تازه مادران میتواند کمک کننده باشد. احتمالاً متوجه خواهید شد که بسیاری از آن ها PPD را تجربه می کنند (یا تجربه کرده اند).

برای کمک به کجا می توانم مراجعه کنم؟

پزشک یا مامایی که تحت نظرش هستید یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بارداری می‌توانند شما را به درمانگر با تجربه در این زمینه ارجاع دهند.

در کلینیک شناخت و رفتار تیمی از متخصصان سلامت روان، از جمله درمانگر فردی، زوج درمانگر و روانپزشک می‌توانند در دوران بارداری و پس از زایمان از شما حمایت کنند. عمده رویکرد درمانگران این کلینیک درمان شناختی رفتاری است که شواهد متقنی برای درمان مشکلات هیجانی در دوران بارداری و پس از زایمان دارد.

سوالات متداول

افسردگی بعد از زایمان چقدر طول میکشد؟

افسردگی بعد زایمان گرفتم چیکار کنم؟

راه های درمان افسردگی بعد از زایمان چیست؟

راه های جلوگیری از افسردگی بعد از زایمان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات

کلینیک شناخت و رفتار در فضای مجازی

جدیدترین ویدئوهای آموزشی